Dünya

Emine Erdoğan, Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Programı’na katıldı

Haber

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Antalya’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca düzenlenen Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Programı’na katıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un davetlisi olarak Patara Sahili’ndeki programa iştirak eden Emine Erdoğan, ilk olarak Türkiye’nin Akdeniz sahillerinde yaşayan deniz kaplumbağalarını anlatan video izledi.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yürüttüğü Patara Deniz Kaplumbağaları Koruma ve İzleme Programı hakkında bilgi alan Emine Erdoğan, uydu takip cihazı takılan üç deniz kaplumbağasından birine “Belkıs” adını verdi.

Emine Erdoğan, “Belkıs” ile birlikte bakanlık tarafından “Patara” ve “Likya” adı verilen kaplumbağaların denizle kavuşması etkinliğinde, kaplumbağalardan birisini kucağında taşıyarak doğal yaşam alanına bıraktı.

“DENİZLERİ PLASTİKLERDEN ARINDIRMALIYIZ”

Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, çok güzel bir olaya şahitlik ettiklerini ve deniz kaplumbağalarını maviliklere bıraktıklarını söyledi.

Caretta carettaların denizlerin en nadide sakinlerinden birisi olduğuna işaret eden Emine Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu türün, 100 milyon yıldan fazla okyanuslarda yaşadığı biliniyor. Onlar dünyanın en eski şahitleri ama ne yazık ki nesilleri tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Onları hayatta tutmamız lazım. Çünkü kıyı ve deniz ekosistemi için vazgeçilmez bir role sahipler. Etçil türleri, denizanalarını öğüterek küçük deniz canlılarının beslenmesini sağlıyorlar. Otçul türleri ise denizaltında âdeta bir bahçıvan gibi çalışıp, deniz çayırlarının sağlıklı kalmasına hizmet ediyorlar. Onların yaşam alanlarını ve göç yollarını her türlü tehditten korumalıyız. Balıkçılık faaliyetlerinin ve deniz taşıtlarının zarar vermesinin önüne geçmeliyiz ve her tür deniz kirliliğine engel olmalıyız. Denizleri özellikle plastiklerden arındırmalıyız.”

Caretta carettaları korumak için teknolojiden faydalanmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Emine Erdoğan, takılan çiplerle bilim insanlarının kaplumbağaların serüvenini izleyeceklerini ve karşılaştıkları tehditleri takip edeceklerini dile getirdi.

Türkiye’nin deniz kaplumbağalarını koruma noktasında Akdeniz’de örnek ülke olmasının çok sevindirici olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, “İnşallah bundan sonra da bilim insanlarımızın, sivil toplum kuruluşlarımızın, vatandaşlarımızın ortak çabasıyla onları korumaya devam edeceğiz. Dünya hepimizin ortak evi. O nedenle, kirlilikle mücadele de hepimizin ortak derdi olmalı. Bu muhteşem kumsallardan denize açılan yavru kaplumbağalar, 25 yıl tüm Akdeniz’i dolaştıktan sonra buraya gelip yuva yapacaklar. İnanıyorum ki, geri döndüklerinde torunlarımız onları aynı hassasiyetle karşılayacak. Sürdürülebilir bir deniz ve kıyı temizliği, bu canlılara borcumuzdur” diye konuştu.

Bu alanda çalışma yapan tüm kurumlara ve bilim insanlarına teşekkür eden Emine Erdoğan, gayretlerinin devamını diledi.

“Belkıs” adını verdikleri kaplumbağayı denize bıraktıklarını anlatan Emine Erdoğan, “Ben de çip sayesinde takipçisi olacağım. Hepsinin yolu ve bahtı açık olsun. Gayretlerinizden dolayı hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum da her türlü çevre ile doğa projesine destek verdiğini belirttiği Emine Erdoğan’a teşekkür etti.

EMİNE ERDOĞAN, PATARA ANTİK KENTİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Emine Erdoğan ve beraberindekiler, plajdaki programın ardından “2020 Patara Yılı” kapsamında Patara Antik Kenti’ni ziyaret etti.

Antik kentteki araştırmaların başkanı Prof. Dr. Havva Işık’tan kazı ve restorasyon çalışmalarına dair bilgi alan Emine Erdoğan, dünyanın ilk meclis binası olma özelliğine sahip tarihî yapıyı inceledi. Burada kısa bir müzik dinletisini izleyen Emine Erdoğan, programını takip eden gazetecilerle de bir araya geldi.

Emine Erdoğan’a, Patara Özel Çevre Koruma Bölgesi gezisi sırasında; Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum ve eşi Şengül Kurum’un yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un eşi Pervin Ersoy, STK temsilcileri, çevre gönüllüleri ve basın mensupları eşlik etti.

Yorum yapmak için tıklayın

Son Dakika Haber

Exit mobile version