Dünya

İyi ki varsın Ali Nihat GÖKYİĞİT

Haber

on

Çoruh Havzasında; M.Ö 2000 li yıllara kadar uzanan tarihinde, köklü ve zengin uygarlıkların yaşadığı bir bölgede, tarihi mekanlarının yanı sıra , adeta yeşilin anavatanı olan yörede , göz dolduran renkleriyle turizm alanında müthiş bir doğa ziyafeti sunan, doğa ve tarihi güzellikleriyle, turizme katkı sunduğu kadar Kış Turizmi alanında da, önde gelen kentler arasında yer alan , tarihinde yetiştirdiği ÜN kazanmış şahsiyetlerle adını altın harflerle yazdıran doğu Karadeniz Bölgesinde Ardahan, Erzurum, Rize ve Gürcistan ile komşu ilimiz ARTVİN

İyi ki varsın yazı dizimde, hem Dünyada, hem de Ülkemizin bir çok Sivil Toplum Kuruluşlarında,adından sıkça bahsettiren, Tekfen Holding Kurucu ve Onursal Başkanı Sayın Ali Nihat GÖKYİĞİT ‘ e yer verdim

Ali Nihat GÖKYİĞİT, 23 Şubat 1925’te Artvin’de dünyaya geldi. Yöresinin Gögitoğulları adıyla anılan köklü sülalelerinden gelmekte olup, Babası Ahmet Hamdi Beydir. O yıllarda Artvin’ de kardeşi ile birlikte Babasından devir aldığı manifatura işletmesini yürüten tüccardı. Dedesi ; zamanında İstanbul da adını sıkça söz ettirmiş bir girişimci, Tacir olmasından , getirdikleri malları hep onun vasıtası ile alıyorlardı. Dedelerinin, muazzam bir kültür abidesi olmasını, her vakit söylemekten çekinmiyorlardı.

Eğitim yıllarının ilk ve Orta eğitim bölümünü , doğup büyüdüğü şehir Artvin’ de tamamladı. O yıllarda, Artvin’de iki ilkokul ve bir ortaokul dışında başka bir okul bulunmaması sebebi ile Babası da kendisini hem dil öğrenmesi hem de iyi bir eğitim alabilmesi adına İstanbul’a Robert Kolej’e göndermeye karar verdi.

Ali Nihat GÖKYİĞİT; çocukluk yıllarını anlatırken, Artvin’i “geniş arsalı, yeşillikler içindeki evlerin bahçelerinde çiçekler arasında kelebeklerin uçtuğu, geceleri çocukların ateşböceklerini kovaladığı bir masal kenti” olarak tanımlıyor. Robert Kolej’de geçirdiği 6 yıllık eğitim sürecinde ; kazanılması gereken tüm bilgi,beceri ve sosyal sorumluluk gibi edinimleri çok kısa zamanda edindi. Gruplara iştigal ederek ,okul içinde pek çok sosyal ve kültürel aktiviteye katılan Ali Nihat Gökyiğit, belki iki amcasının da mühendis olması nedeniyle, okula girdiği ilk günden itibaren mühendis olmayı aklına koymuştu. İnşaat mühendisi olmayı isteyen Ali Nihat Gökyiğit, Feyyaz Berker’le birlikte daha birinci sınıftan itibaren bu alana yöneldi.

Ali Nihat GÖKYİĞİT ‘de Robert Kolej’den mezun olduktan sonra, Feyyaz Berker gibi yükseköğrenimini Amerika’da Michigan Üniversitesi’nde yapmaya karar verdi. Uzun bir gemi yolculuğundan sonra vardığı New York’ta Nihat Gökyiğit’i ilk etkileyen şeyler, gecenin içinde gözlerini kamaştıran aydınlık ve mühendislik harikası dev binalardı.

Ali Nihat GÖKYİĞİT buradaki eğitimi burslu almıyordu. Bu yüzden öğrencilik hayatı boyunca pek çok işte çalıştı. Amerika’ya ayak bastığı günden beri iki şey Nihat Gökyiğit’in dikkatini çekmişti:
Amerika Birleşik Devletlerinde ,iş yaşamında ,verimli üretim yapmanın altında yatan gerçeği araştırma imkanı buldu. İş birliği yani Organizasyon ve ekipman ..bu iki ilkenin ,önemli olduğunu ifade ederken çok etkilendiğini her fırsatta ifade etti.

Ali Nihat GÖKYİĞİT 1948’de, Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra, tıpkı Feyyaz Berker gibi, bir sene daha kalıp Amerika’daki iş hayatını tanımak istedi. Pennsylvania’da, Gannet Fleming Corddry and Carpenter, Inc. adlı firmada işe başladı Bir yılın ardından, Türkiye’ye döner dönmez, beklemeden askerliğe başvurdu. Burada tercümanlık ve askerlik hizmetinin bitmesine yakın bir süre istihkam okulunda inşaat malzemeleri konusunda eğitmen olarak görev yaptı.

Askerliğini bitiren Ali Nihat Gökyiğit, Türkiye’nin çeşitli yerlerinde askeri havaalanları inşa eden Metcalfe-Hamilton and Grove adlı Amerikan konsorsiyumunda göreve başladı. Gökyiğit, buradaki başarılı çalışmaları nedeniyle bir süre sonra Hava Meydanlığı İnşaat Reisliği’nin başındaki Esat Turgut’un dikkatini çekti. Onun önerisiyle Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçen Gökyiğit, burada Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile bir araya geldi. Bayındırlık Bakanlığı bünyesinde çalışırken, yapımına yeni başlanacak olan Konya Hava Meydanı’nın kontrol amirliğini üstlendi.
Türkiye’nin Adnan Menderes önderliğinde liberalleşmeye başladığı ve özel girişimciliğin büyük önem kazandığı yıllarda kariyeriyle ilgili önemli bir dönüm noktasına geldi. 1956 yılında devletteki görevinden ayrılan Ali Nihat Gökyiğit, o günleri anımsadığında “hava meydanları inşasında çalışırken öyle bir noktaya gelmiştik ki, ya politikaya atılacaktık ya da şirket kuracaktık; biz ikincisini tercih ettik.” diyen Feyaz Berker’le bundan böyle kendi çizdikleri yolda yürümeye karar verecekti.

Teknolojinin ve Bilimin İzinde 60 Yıl

TEKFEN HOLDİNG ‘ in temelleri 1956 yılında Feyyaz Berker, Ali Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar tarafından atıldı. Ve tam 60 yıldır bu Ülke için hizmetlerine devam etmektedir. Şirket bünyesinde Taahhüt –Tarımsal Faaliyetler ,Limancılık ve Serbest Bölge faaliyetleri -Tayseb ,Tekfen Ventures ,Tekfen servis ve Tekfen Sigorta gibi faaliyet alanlarında ve faaliyet gösterdiği her alanda mükemmelliği yakalamaya çalışan ve bugüne kadar gerçekleştirdiği tüm çalışmalarda etik değerlere bağlılığı ön koşul sayan Tekfen, geçmişinde olduğu gibi, bundan sonra da gurur duyacağı eserlerle yoluna devam etme kararlılığında olan bir Holdingdir.

Ali Nihat GÖKYİĞİT
Tekfen’in 50’yi aşan grup şirketinde Yönetim Kurulu Üyeliği veya Başkanlık görevlerini 1956 yılından beri sürdürmekte olup, Dünyanın en büyük öğrenci teşkilatı AIESEC-Türkiye’nin 35 yıl süreyle Danışmanlar Yüksek Kurulu Başkanlığını yapmıştır. TÜSİAD (Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği) ve DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu) Kurucu Üyesi olan Gökyiğit, 1988-2005 yılları arasında DEİK ve 1985-1987 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur. 10 yıl süreyle DEİK bünyesinde Türk-BDT İş Konseyleri Başkanlığı ve Karadeniz İş Konseyi’nde Türkiye Temsilciliği görevlerini ifa eden Gökyiğit, Gürcistan ve Kırgızistan İstanbul Fahri Konsolosu ve Gürcistan onursal vatandaşıdır. Halen DEİK Şeref Üyesi ve TÜSİAD üyesidir. Gökyiğit, ÇEDBİK (Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği) ve Tema’nın (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı) Kurucu Onursal Başkanı’dır. TEMA Vakfı’nın çevre, doğal varlıkları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik ilk projelerini ve sponsorluğunu üstlenerek harekete geçirmiştir. Bunlardan Camili Beldesi Sürdürülebilir Kalkınma Projesi, Johannesburg Dünya Zirve Konferansı’nda ödüle layık görülmüştür.

Ali Nihat GÖKYİĞİT, kendi adını taşıyan ANG Vakfı aracılığıyla, eşinin anısına İstanbul’da 50 hektarlık bir alan üzerine Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’ni (NGBB) kurmuştur. Aynı zamanda dünya barışına hizmet eden önemli kültür faaliyetlerinden biri olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın kurucusudur.

Gökyiğit’e Akdeniz Üniversitesi tarafından Çevre Hizmet Ödülü, Çukurova, Boğaziçi ve Gazi Osman Paşa Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora unvanı verilmiştir.

1997 yılında T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Üstün Hizmet Madalyası ve 2010 yılında T.B.M.M. tarafından Üstün Hizmet Ödülü ile ödüllendirilen A.Nihat Gökyiğit, 2009 yılında Ernst&Young tarafından Schwab Foundation Social Entrepreneur of the Year (yılın Sosyal Girişimcisi) ödülüne layık görülmüştür.

Ülkesine olan sevdası , tabiata olan sevgisi,muhteşem dehası,yardımsever ve hoşgörü ye her daim iyimser bakışı ,yatırım, istihdam, çalışma azmi, kararlılık ve ortak akılla iş görme gibi vasıfları üzerinde toplayan, uluslararası ve yurt içi faaliyet alanlarında Ülkemizi en üst düzeyde temsil edebilen Holding çalışma faaliyetleri ile 21 .asrın ekolü sektörününün duayeni ve tartışılmaz iş İnsanına

İyi ki varsın Ali Nihat GÖKYİĞİT diyorum
Levent KANDEMİR

Son Dakika Haber

Exit mobile version