Dünya

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem KASAPOĞLU, Afrika’daki büyükelçilik sayısını 49’a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Haber

on

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Uganda Milli Günü” resepsiyonuna katıldı.

Ankara Hilton Otel’de, Uganda’nın bağımsızlığının kazanılmasının 59. yıl kutlamaları dolayısıyla düzenlenen resepsiyona katılan Kasapoğlu, konuşmasında, öncelikle davete katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, sözlerine şöyle devam etti;
“Uganda’nın sömürge yönetimine karşı verdiği halk mücadelesinin, bilfiil ve bihakkın kazanılmış bir neticesi olan bağımsızlık alevi, ismini bu sembolik günden alan ‘Kololo Meydanında’ bizzat Uganda halkına teslim edildiği 9 Ekim 1962 tarihinden bu yana aynı coşkuyla parlamayı sürdürmektedir. O tarihten bu yana Uganda, hürriyet ve adalet, iç ve dış barış, siyasi istikrar, ekonomik ve sosyal kalkınma ile refah yolunda attığı azimli adımlarla bölgesinde ve dünyada öne çıkan ve güvenilen bir ülke olmuştur.”

Türkiye ile Uganda arasındaki ilişkilerin temelinin 1960’lı yılların sonunda başladığını ifade eden KASAPOĞLU, Türkiye’nin
“Afrika’ya yönelik stratejik açılım politikasının ve Uganda’nın etkisi günden güne artan dış politika hamlelerinin ortak bir zihniyette buluşmasıyla 2010’ların başından bu yana geliştiğini ve derinleştiğini belirtti. Kasapoğlu 2010 ve 2011 yıllarında karşılıklı açılan Büyükelçiliklerin dostluk ve iş birliği sürecinde iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli bir sayfa açtığını da ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2016 yılında Uganda’ya düzenlediği tarihi ziyaretin ikili ilişkilerde fevkalade önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini söyleyen Bakan KASAPOĞLU, bu ziyaretin ülkelerin ortaklığı ve iş birliğinde, sağlam ve ileri görüşlü yeni bir güzergah tayin ettiğini bildirdi.

Afrika’da 2002 yılında Türkiye’nin 12, bugün 43 büyükelçiliğinin olduğuna işaret eden Bakan Kasapoğlu, “Önümüzdeki dönemde bu sayıyı 49’a çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti.

Afrika Birliği’yle kurumsal ilişkilerin derinleştiğini ifade eden Kasapoğlu, “Türkiye’nin 2005 yılında Afrika Birliği’nin gözlemci üyesi, 2008 yılında da stratejik ortağı olarak kabul edildiğini bildirdi. Bakan Kasapoğlu, 17-18 Aralık tarihlerinde İstanbul’un ev sahipliği yapacağı Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi vesilesiyle de gerek Afrikalı ülkelerle ikili, gerekse Afrika Birliği ile kurumsal iş birliğinde yeni sayfalar açılacağını vurguladı. Dost Uganda Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıl dönümünü en samimi ve kalbi duygularla tebrik ettiğini vurgulayan KASAPOĞLU konuşmasını şöyle sonlandırdı.“ Uganda”ya nice barış, huzur ve esenlik dolu yıl dönümleri diliyor ve hepinizi selamlıyorum.”

Uganda’nın Ankara Büyükelçisi Stephen Mubiru da Uganda’yla Türkiye’nin ilişkilerinin güçlenerek devam ettiğini vurgulayarak, davete katılan Bakan Kasapoğlu’na teşekkürlerini sundu. Resepsiyon daha sonra Uganda folkloru ve müziği eşliğinde devam etti. Davetliler, Uganda Müziği eşliğinde lezzetli yemeklerin tadını çıkarırken gecenin ilerleyen saatlerinde pistte hünerlerini sergilediler.

Youth and Sports Minister Mehmet Muharrem KASAPOĞLU said that they aim to increase the number of embassies in Africa to 49.

Youth and Sports Minister Mehmet Muharrem Kasapoğlu attended the “Uganda National Day” reception.

Kasapoğlu, who attended the reception held at the Ankara Hilton Hotel for the celebration of the 59th anniversary of Uganda’s independence, in his speech, expressed his pleasure for attending the event. —

Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Minister of Youth and Sports, continued his words as follows; “The flame of independence, which is an actual and well-deserved result of Uganda’s people’s struggle against the colonial rule, has been shining with the same enthusiasm since October 9, 1962, when it was handed over to the Ugandan people in ‘Kololo Square’, which takes its name from this symbolic day. Since then, Uganda has become a prominent and trusted country in its region and in the world with its determined steps towards freedom and justice, internal and external peace, political stability, economic and social development and prosperity.

Expressing that the foundation of relations between Turkey and Uganda began at the end of the 1960s, KASAPOĞLU said that He stated that the TURKEY’s strategic opening policy towards Africa and the foreign policy moves of Uganda, whose influence is increasing day by day, have developed and deepened since the beginning of the 2010s, with a common mentality.

Kasapoğlu also stated that the Embassies opened mutually in 2010 and 2011 opened an important page in the relations between the two countries in the process of friendship and cooperation.

Stating that President Erdogan’s historical visit to Uganda in 2016 constituted an extremely important turning point in bilateral relations, Minister KASAPOĞLU stated that this visit determined a new, solid and forward-looking route in partnership and cooperation of countries.

Pointing out that Turkey had 12 embassies in Africa in 2002 and 43 today, Minister Kasapoğlu noted that they aim to increase this number to 49 in the coming period.

Expressing that the institutional relations with the African Union have deepened, Kasapoğlu stated that “Turkey was accepted as an observer member of the African Union in 2005 and as a strategic partner in 2008. Minister Kasapoğlu said, on the occasion of The Third Turkey-the African Partnership Summit which will be hosted by Istanbul on December 17-18. He emphasized that new pages will be opened in both bilateral and institutional cooperation with African countries and the African Union.

I wish you a peaceful and prosperous anniversary to UGANDA and greet you all.”

Uganda’s Ambassador to Ankara Stephen Mubiru emphasized that Turkey’s relations with Uganda continue to strengthen, and thanked Minister Kasapoğlu who attended the invitation.The reception continued with Ugandan folklore and music. While the guests enjoyed delicious food accompanied by Ugandan Music, they showed off their skills on the track later in the night.

Son Dakika Haber

Exit mobile version