Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüştü

Haber

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya’nın Osaka kentinde gerçekleştirilen, G-20 Liderler Zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, INTEX Fuar Merkezi’ndeki görüşme öncesi kısa birer açıklama yaptı.

“TÜRKİYE İLE RUSYA İLİŞKİLERİ SON DÖNEMDE CİDDİ BİR İVME KAZANDI”

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin son dönemde ciddi bir ivme kazandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, S400 savunma sistemlerinin sevkiyatı konusunu Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’deki uluslararası toplantıda da görüştüklerini ve mutabakata varılan yol haritasının devam ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Füzenin ortak üretimi başta olmak üzere teknoloji transferini de içerecek şekilde ilerletilmesi bizim için öncelik taşıyor. Şu anda öyle zannediyorum ki gözler bu işin sevkiyatıyla ilgili olan sürecin içerisinde de zaten mutabakatımızda herhangi bir aksama söz konusu değil” dedi.

Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın gelecek dönem Türkiye’de gerçekleştirileceğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizm konusunda Rus vatandaşlarının Türkiye’ye olan ilgisinin her geçen gün arttığını, bunun da Türk halkı ve turizmcileri için ayrı bir güç kaynağı olduğunu ifade etti.

“VİZE MUAFİYETİ SAĞLANMASI KONUSUNDA HENÜZ İSTEDİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye alınması hedefini yakalayabilmemiz bizim için çok büyük önem arz ediyor. Ayrıca nükleer olmayan malzemelerin Türkiye piyasasından tedariki hususuna da önem atfediyoruz” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasında resmî pasaportlarla ilgili teknik çalışmaların başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun kısa süre içerisinde sonuçlandırılmasını da bekliyoruz. Bununla birlikte vize muafiyetinin sağlanması konusunda henüz istediğimiz noktada değiliz. Bunu hızlandırırsak çok çok daha memnun olacağız” ifadelerini kullandı.

RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN: “2018’DE İKİLİ TİCARET HACMİ YÜZDE 15 ARTTI”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise konuşmasında, iki ülke arasında karşılıklı büyük çaplı enerji projelerinin devam ettiğini bildirdi. 2018’de Türkiye ve Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin yüzde 15 arttığına dikkat çeken Rusya lideri Putin, “Her iki taraftan da yaklaşık 10 milyar dolar ciddi miktarda karşılıklı yatırımlar söz konusudur. Buna ilaveten 900 milyon avroluk bir ortak yatırım platformu üzerinde çalışmalar devam etmektedir” diye konuştu.

Rusya ile Türkiye arasındaki karşılıklı turizmin ciddi oranda arttığına işaret eden Rusya Devlet Başkanı Putin,  geçen sene 6 milyon Rus turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini ve bu rakamın rekor seviyede olduğunu kaydetti. Rus turistlerin Türkiye’de oldukça fazla para harcadığını ve Türk tarafının bundan yaklaşık 5 milyar dolar gelir elde ettiğini sözlerine ekleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, “Karşılıklı Rus-Türk Kültür ve Turizm Yılı devam etmektedir. Bu yılın yeni başarılara vesile olmasını diliyoruz. Bir kez daha sizi gördüğüme çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar eşlik etti.

Son Dakika Haber

Exit mobile version