Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Türkiye’yi hep birlikte büyütecek, geliştirecek, 2023 hedeflerine ulaştıracağız”

Haber

on

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2018 Yılı HİB Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada, “Türkiye’yi hep birlikte büyütecek, geliştirecek, 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Evlatlarımıza 2053 ve 2071 vizyonlarını güven ve huzur içinde hayata geçirebilecekleri bir ülke bırakmak için çok daha çalışacak, daha sıkı mücadele edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Hizmet İhracatçıları Buluşması ve 2018 Yılı HİB Ödül Töreni’ne katıldı.

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hizmet ihracatı ve pazarlarının çeşitlendirilmesi, yeni pazarlara girilmesi ve mevcut pazarların geliştirilmesi konusunda birlikten önemli çalışmalar beklendiğini belirtti.

“BÜYÜK VE GÜÇLÜ TÜRKİYE HEDEFİNE HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKINIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk ekonomisinin tüm alanlarıyla birlikte ihracatta hâlâ hak ettiği seviyenin çok gerisinde bulunduğuna işaret ederek ihracatı 500 milyar dolara çıkarma hedeflerine sıkı sıkıya bağlı olduklarını vurguladı.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu imkânların mal ve hizmet tasarımı geliştirilmesi, üretimi, ihracatı konularında avantaj sağladığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen 17 yılda demokrasiden hukuka, eğitimden sağlığa, ulaştırmadan enerjiye kadar tüm alanlarda kurulan güçlü altyapının aynı zamanda destek ve cesaret verdiğini sözlerine ekledi.

“Türkiye’ye zarar vermenin bir bedeli vardır. Ancak bu bedeli göze alanlar, karşımıza çıkabilir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Eskisi gibi, boş atıp dolu tutma, yöntemiyle ülkemizi yönlendirebileceklerini sananlar, eninde sonunda bu gerçeği kabullenmek mecburiyetinde kalacaktır. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine hiç olmadığı kadar yakınız. Ülkemizin elde ettiği her bir başarı, milletimizin geleceğine daha güvenle bakmasını sağlıyor” diye konuştu.

“KANAL İSTANBUL’UN TÜRKİYE’YE CİDDİ MANADA GETİRİSİ OLACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yıllarca Türkiye’yi kendi iç çekişmeleriyle oyalayanların bu kez hezimete uğradığını kaydederek şöyle konuştu: “Her yolu denemelerine rağmen bu kutlu yürüyüşü durduramadılar, inşallah durduramayacaklar. İçeride, dışarıda. Özellikle de şu anda içeride ana muhalefetin başındaki zat. Biz ‘Kanal İstanbul’ diyoruz, o da çıkıyor diyor ki ‘Yapamayacaksınız.’ Ya biz yapacağız. Sen ne yaparsan, biz bunu yapacağız. Bir taraftan da müteahhitleri tehdit ediyor. ‘Hangi müteahhit bu işin içerisine girerse, bilsin ki verdiği parayı biz geliyoruz, geldiğimiz zaman alamayacaktır’ diyor. Bir defa devletin ne olduğundan bihaber olan bir zat. Ne demek yahu? Sen gelemeyeceksin zaten o ayrı bir konu da. Devletlerde devamlılık esastır ve bir müteahhit bu işe girmiş, anlaşmasını, sözleşmesini yapmış. Buna cevap vermeyi zait addediyorum da böyle söylediği için bütün müteahhitlerimize, uluslararası konumu olan müteahhitlerimize bir şey hatırlatmak istiyorum, bakınız bu ülkede nasıl bir siyasetçi var bunu bilin. Bu, üstelik şu anda ana muhalefetin başında. Biz inşallah şurada önümüzdeki haftalarda ihaleyi yapıyoruz ve Kanal İstanbul’a başlıyoruz. Bunun çalışması, bir haftalık, bir aylık, bir yıllık değil, ta belediye başkanlığımın sonlarına doğru atılmış bir adımdır. Biz bu adımı hayata geçireceğiz. Dünyada nasıl Süveyş varsa, Cebelitarık varsa, bizde de Kanal İstanbul olacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Boğazı’nda yaşanan gemi kazalarını hatırlatarak Kanal İstanbul’un bu tehlikeleri ortadan kaldıracağını, çevreci bir anlayışla yapılacak Kanal İstanbul’un Türkiye’ye ciddi manada getirisi olacağını anlattı.

“MECLİS’TE KABUL EDİLEN 2020 BÜTÇESİ YENİ BİR DÖNEMİN MÜJDECİSİDİR

Ekonomide gözle görülür bir şekilde iyileşme olduğunu belirterek Ekonomik Güven Endeksi’nin, kasım ayında yüzde 1,7 oranında artarak 91,3 olduğu bilgisini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, kasım ayında kurulan şirket sayısının bir önceki yıla göre yüzde 10,2 oranında arttığını, konut satışlarının kasımda yüzde 54,4 ve otomobil satışlarının da yüzde 3,5 arttığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İhracatımız genel ticaret sistemine göre 180 milyar doları bulurken, turist sayısında 50 milyonun üzerinde yeni bir rekor bekliyoruz. Mal ihracatımızda elde ettiğimiz 180 milyar dolarlık gelirin yanı sıra hizmet ihracatında elde ettiğimiz tarihî başarıyla cari fazla verir hâle geldik. Hizmet ihracatımız 2002’de sadece 14 milyar dolar iken, bu yılın ekim ayı itibarıyla yıllık 53 milyar dolara kadar yükseldi. Ekim ayı itibarıyla cari fazla rakamı 4,3 milyar dolar oldu. Mal ve hizmet üretiminde daha rekabetçi bir ekonomiyle, pazar çeşitliliğimizi de artırarak bu eğilimi sürdürmekte kararlıyız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin üçüncü çeyrekteki yüzde 0,9’luk pozitif büyümeyle yeniden büyüme dönemine girdiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, kapasite kullanım oranının kasımda bir önceki aya göre artmaya devam ederek son 15 ayın zirvesi olan yüzde 77,2’ye yükseldiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sanayi üretimindeki artış eğiliminin de devam ettiğine işaret ederek ekim ayında 10,4 milyar liralık yeni yatırım için 637 projeye teşvik belgesi düzenlenerek, yılın en yüksek sayısına ulaşıldığını, bu yatırımlarla da 23 binin üzerinde ilave istihdam oluşmasını beklediklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevsim etkilerinden arındırılmış olarak bakıldığında istihdamın son 2 ayda 103 bin kişi ve son 4 ayda ise 212 bin kişi arttığını, böylece işsizlik oranının son iki aydır gerileyerek yüzde 13,9 olduğunu, önlerindeki aylarda daha iyi rakamlarla karşılaşacaklarını kaydetti.

Türkiye’nin risk priminin, CDS göstergesinin 300’ün altına inerek 280 olduğunu, bu göstergenin bir dönem 500’lerde bulunduğunu hatırlatarak, Borsa İstanbul’un, tarihî bir rekorla, 110 bin puanın üzerine çıkarak son 1,5 yılın zirvesini gördüğünü, tüm bu gelişmelerin ekonomik toparlanmanın hızlı bir şekilde sürdüğünün göstergesi olduğunu söyledi.

“Meclis’te dün kabul edilen 2020 bütçesi bu bakımdan yeni bir dönemin özellikle müjdecisidir” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM’deki bütçe görüşmelerinde muhalefetin lime lime döküldüğünü, iktidar olarak ise gayet güzel birliktelik ortaya koyduklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütçe görüşmelerinde başta Cumhur İttifakı olmak üzere gayret gösteren herkese teşekkür etti.

“EŞİNE BENZERİNE RASTLANMAYAN TUZAKLARLA, OYUNLARLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son yıllarda verdikleri mücadelenin milletler tarihinde ender rastlanabilecek bir mücadele olduğuna dikkati çekerek, “Eşine benzerine rastlanmayan haksızlıklarla, adaletsizliklerle, tehditlerle, tuzaklarla, oyunlarla karşı karşıyayız. İşte Cenevre, ardından Malezya ve Malezya’da 17 anlaşma imzaladık. İnşallah bu atılan imzalar takibini de yapmak suretiyle Türkiye’nin sadece bölgesinde değil, inşallah uluslararası camiada da nerelere geleceğini göstermesi bakımından çok önemli” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya ile bir anlaşma imzaladık, bir mutabakat metnini ortaya koyduk. Bir taraftan askerî güvenlik anlaşması, öbür taraftan evet kıyılarla alakalı, denizlerdeki haklarımızla alakalı anlaşma imzalandı, ama bundan birileri rahatsız gelgeç. Birde bakıyoruz ülkemizin içinde Ana Muhalefeti de onun yanında da bazıları onlar da rahatsız oluyor, ya siz kimden yanasınız? Bu memleketten, bu milletten yana mısınız, yoksa atalarımızın bir sözü var onu söylemeyeyim. Yürüttüğümüz mücadelede diğer ülkelerden neredeyse hiç destek alamıyoruz, ama milletimiz bize yeter, biz onlarla beraber bunun sürdüreceğiz” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜM DEĞERLERİYLE ÜLKEMİZE SIKI SIKIYA SARILMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK”

Türkiye’nin geçtiği kritik dönemde iş dünyasının ve tüm vatandaşların ülkelerine güvenmelerini ve kendilerine destek olmalarının önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’yi hep birlikte büyütecek, geliştirecek, 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Evlatlarımıza 2053 ve 2071 vizyonlarını güven ve huzur içinde hayata geçirebilecekleri bir ülke bırakmak için çok daha çalışacak, daha sıkı mücadele edeceğiz. Çünkü bu ülke hepimizin, çünkü önümüzdeki gelecek hepimizin ortak geleceği. Bizim kendimize ait hissettiğimiz bir başka vatanımız yoktur. Bizim gölgesine sığınacağımız bir başka bayrağımız yoktur. Bizim günde beş vakit duymadan huzurla yatağa gireceğimiz bir başka ezanımız yoktur. Öyleyse taşıyla, toprağıyla, insanıyla, tüm değerleriyle ülkemize sıkı sıkıya sarılmaktan başka çaremiz de yok demektir” değerlendirmesinde bulundu.

“GÜNEY SINIRLARIMIZ BOYUNCA KURMAK İSTEDİKLERİ TERÖR KORİDORUNU PARÇALAYIP ATTIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale Boğazı’na yapılan köprünün kulelerinin 100 metreye doğru yükseldiğini, İzmir’in yolunu Gelibolu ile bütünleştirdiklerini anlatarak, “Bunların hepsi birer ufuktur ufuk. Bunlar sıradan işler değil. Bunlar bize demediler mi üçüncü köprü içinde yapamazsınız? Avrasya’yla ilgili yapamazsınız demediler mi? Marmara’yla ilgili yapamazsınız demediler mi? Osman Gazi’yle ilgili yapamazsınız demediler mi? Yaptık yaptık, isteseniz de yaptık, istemeseniz de yaptık. Her şeyden önce öyle sıradan olay değil bu iş, eğer liderseniz verdiğiniz kararı sonuna kadar takip eder ve işi bitirirsiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca kurmak istedikleri terör koridorunu da parçalayıp attık. İnşallah bundan sonra da önümüze çıkan her engeli aynı şekilde kararlılıkla aşacağız” diye konuştu.

2018 yılı Hizmet İhracatı Ödüllerini kazanan firmaları tebrik ederek, birinci olanlara ödüllerini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin büyümesi, gelişmesi kalkınması için alın teri döken, emek veren, gayret gösteren herkesin milletim adıma başımızın üstünde yeri var” diyerek konuşmasını tamamladı.

Son Dakika Haber

Exit mobile version