Dünya

İyi ki varsın Demet PEKER;

Haber

on

Geçmiş tarihi MÖ. 8.000 li yıllara kadar uzanan, Hitit, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı gibi bir çok medeniyetlere beşiklik yapmış, Hasan Dağı, Melendiz Dağları ve Ekecik Dağı gibi eski volkanik dağlar ile doğa harikası Ihlara Vadisinin içerisinde yer aldığı,Dokumacılığı,zirai anlamda geniş ovaları,Hasan dağı yayları ile Anadolu’da bütün yolların kesiştiği ticaret ve turizm yöremiz AKSARAY .

İyi ki varsın yazı Dizimizde ,enerji,bilişim,Sivil toplum Kuruluşları ,sağlık ve Eğitim konularında iyi ki varsın insanlarına yer verdik. Bu yazı dizimiz de ki konuğumuz Şehir Planlama Uzmanı olması nedeni ile biraz özel bir karekteristik yapıya sahip.

Demet PEKER ;1974 Aksaray ili doğumlu. Kendi deyimi ile Aksaray’da bulunan Hasandağı’nın eteklerindeki Helvadere köyünde yaşayan ve okuma yazması olmayan bir annenin , 3 kızının en küçüğü.

Babasının, Yurt dışında çalışması sebebi ile.Tüm aileyi koruyup,gözeten,çocuklarının dertleri ile hem hal olan , yetiştiren,büyüten,koruyan ,gözeten ANNESİ olmuş. Kendi ifadesinde ,Annesini ifade ederken bile ; doğduğum da ,gençliğim de yanımda hep o vardı. büyürken de babası hep yurt dışında olan çocuk olarak kaldık diyor

Köyümüzden Aksaray’a taşınmamıza ve benim ilkokula başlamam adına önderlik eden , Annem sayesinde oldu.

Eğitim yıllarının,ilk öğretimden başlayıp ,Liseye kadar olan bölümünü Aksaray ilinde tamamladı. Üniversiteye hazırlanırken tek amacı vardı, Tıp kazanmak ve en ücra yerdeki insanları iyileştirmek.. Bizim topraklarımızda toplumumuzun nedense , kız çocuklarına dair,en üst hedefleri, okuyarak en fazla öğretmen olabileceği ve hemen ardından evlenebileceği sınırı vardı . Ama bu bana göre bir kavram özelliğinin dışında idi. çünkü kendisinin çocukluğumu ve gençlik yıllarının zor günlerinde bile ; Uzay, mühendislik, toplum, yeni keşifler , başarı gibi hayallerle süslü idi.

O yıllarda ÖSS’den çok yüksek puan aldı.. Türk Hava Harp okulundan istediği, mühendislik bölümüne kayıt yaptırabilme hakkını kazandı.yüksek bir puan aldı ama kaytını yaptırmadı.Ancak kendisinin aradığı ne tıp ne mühendislik Bilimleri değildi. Aradığının bazı kavramları incelerken ,yani tercih dönemimde bölüm araştırırken birden Şehir ve Bölge Planlama diye bir bölüm olduğunu keşfetti.

Şehirleri ve geleceği planlamak, çoklu bilimsel verilere ulaşmak, araştırmacı olmak, insan ve doğa için en doğru çözümlere ulaşabilme çabası ve sürdürülebilir şehirler kurabilmek hedefleri arasında oldu. Meslek seçimini tam kendime ve ruhuma göre olduğu hissine kapılarak İşte bu benim dedi..

Mesleği gerçekten çok göreceli ve zor bir Bölüm olması onu yıldırmadı. Aksine daha da heveslendirdi Okul olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’ni seçti.. aslında Babası yakın şehirlerde öğretmenlik okumasına izin veriyordu Annesin ve kendisinin yoğun isteği karşısında, 1992 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ ne son kayıt günlerine yetişerek,kayıtını yaptırdı.


Aksaray gibi Anadolu’ nun İlinden İstanbul gibi metropol bir şehirde Üniversite okumaya gelmek anlatılması güç bir durumdu. Fakat kendisinin azmi ve kararlılığı hem Üniversite dönemlerinde hem de sosyal hayatta başarılarının semeresini sundu.

Eğitim hayatı süresince, 5 yıl İstanbul Teknik Üniversitesinden başarı bursu kazandı. Hocaları dahil bir çok Kurum ve Kuruluş tarafından başarı bursları aldı. İnsanlar olan ikili ilişkileri ve bakış açısı bir anda değişmişti. Destek aldığı insanlara ,destek olaya başladı. Zorlu bir eğitim süreci boyunca kendisi aynı zamanda her boş zamanında part time çalışarak hayatın ta içerisine girmeyi başardı.
İstanbul kültür,sanat ve medeniyetler şehri olması sebebi ile seminerlere , sanat sergilerine, uluslararası bedava flim gösterilerine, senfonilere katıldı. İstanbul’un her tarihi köşesini keşfedip resimler çekti

Demet PEKER ; İstanbul u anlatırken ;çok okudum. hayattan çok dersler çıkardım .
’’ ille de Kamu Yararı’’ diyen Hocalarımızdan. Ve vermem gerektiğini öğrendim hayata ! diyor.

1997’de İ.T.Ü Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünü bitirdi. Ve iki yıla yakın İstanbul’da hem uluslararası bir mimarlık şirketinde, hem ithalat yapan bir mobilya fabrikasında iç mimar ve MVS fabrikasında üretim şefi olarak çalıştı.Ancak mesleğimin bana kattıklarını , yaşama aktaramayacak olmak kendimi yetersiz ve mutsuz hissettirdi hep. Çünkü ben Şehir plancısı olmak için savaş vermem gerektiğini biliyor hasletle evet Bunu başaracağın diyordu.

Demet PEKER ;

Şehir plancısı bireysel değil , kamusal fayda sağlamak için çalışmalı . Yaptığımız her iş sadece bugün için değil, gelecek nesilleri düşünülerek hazırlanmalı ve uygalanmalı. Devletin anayasal yükümlüğü olan vatandaşların sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının sağlanmasının aracısı olarak bizler varız. Demekte.

Çok disiplinli ( harita,ölçme tektiniği,jeoloji,mimarlık,antropoloji,sosyoloji,çevre hukuku, uzay matematiği , çevre mühendisliği … ) bir meslek eğitimi aldık biz ve hep ekip çalışmasıyla projelerini yürüttü.O nedenle , sağlıklı ve dengeli yaşam alanları kurmak için, hem Multidisipliner hem interdisipliner bir yaklaşımla tüm bilimsel verileri değerlendirerek geleceğin şehirlerini planlamak benim güzel mesleğimin hedefleri arasında yer alıyor.

1998in sonunda kendi şehri olan AKSARAY iline dönerek , Aksaray’da Demet Planlama isminde e kendi Şehir Planlama ofisini kurdu.Ofisi açarken mali anlamda sıkıntılı bir süreç yaşadı. taksitle bilgisayar aldı ve ofisine emanet ikinci el koltuklar eşyalar aldı.

Küçük bir şehirde o yıllarda ihalelere giren, arazide elinde projelerle çalışan, devamlı erkeklerle iş görüşmeleri yapan, iş seyahatleri yapan bir kadın olarak erkek rakipler tarafından dışlanmaya ve iş yaptırılmamaya çalışdı. Ancak yalnız bir kadın olarak hiçbir zaman zayıf hissetmedi ,gidenler savaşanlar oldu. Aksaray ilinde 3 defa vergi rekortmenleri arasına girdi.

22 yıllık meslek hayatımda İller Bankası ( Gümele) ,GAP idaresi ( Mardin , Kızıltepe) ,Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehirçilik Bakanlığı ( Sarayhan , Eşmekaya İmar Planı ) , Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (Şanlıurfa, Balıkesir, Bolu- Gerede, Manisa- Akhisar, Çorlu, Karaman, Kırıkkale, Yakınkent , Aksaray, Safranbolu, Kahramanmaraş.. Organize Sanayi Bölgesi imar planı ) gibi direk bakanlıklarca onaylanmış Türkiye’nin birçok şehrine ait İmar Planları bulunmaktadır.

Kendi işini yaparken, özel bir öğrenci yurdunun, hem kurucu müdürlüğünü yapıp hem de sistemini yerleştirdi.1998 yılında Demet Planlama olarak başladığım ofisimi, 2015 yılında Demet Planlama Mühendislik İnş. Gıda Oto. San. Tic. Ltd. Şirketi olarak değiştirdi.

TOBB Aksaray Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu üyesi olarak , 1 Mart 2019 ‘ dan beri mesleğinin bilincinin yanı sıra , kadınların ve dezavantajlı kesimlerin yarattığı sorumluluk duygusu ; yaşama, doğaya, dünyaya olan duyarlılığımla birleşince , kurulumuzla birlikte tüm projelerde yer almasını da başardı.

Biliyoruz ki ; Demet PEKER , başarılarının , büyük bir azim ve dirayetin sonucunda olduğunun bilinci ile hareket ediyor,hem iş yaşamında hem de sosyal çevrede idraki içerisinde, İnanıyoruz ki ,yeni ve daha büyük başarılar için hizmetlerine devam edecek ,

O ülkesini ,yaşadığı toprakları ,memleketini çok seviyor. Onun ülkesine olan sevdası, ,girişimci ruhu ,yardımsever kişiliği ,teknoloji alanında yaratıcılık özelliği ve bilge kişiliği ile toplumun sevgisini ve takdirini almış vasıfları üzerinde bulundurması inanın tesadüf değil. Gelecek de de ,insanlık adına faydalı çoğu kapsamlı projelerin hayata kazandıracağını biliyor ve kendilerine ;

İyi ki varsın Demet PEKER diyoruz.

Levent KANDEMİR

Son Dakika Haber

Exit mobile version