Dünya

Sektöre yön verenler, Ahmet ÇALLI

Haber

on

Bütün sanatlarda , insanı şaşırtan bir yan vardır; işte o Ahmet ÇALLI ,
1979 yılında Kültür ve Medeniyetlerin beşiği, Anadolu Selçukluların başkenti Konya’ nın Çeltik ilçesinde dünyaya geldi. İlk okulu Ali Rıza İlköğretim okulu, orta okulu Şar höyük ortaokulu, Lise’ yi Mustafa Kemal Lisesinde tamamladı. Üniversiteyi Anadolu Üniversitesi Bozüyük Meslek Yüksek Okulu Seramik bölümünde bitirdi.

Sektöre yön verenler yazı dizimde, Güzel sanatlar alanında kaynağı insan olan zümrelerin hayal ettiklerini , bilinç altlarında yaşattıkları duygularının uza vurum ile, güneşin çiçekleri renklendirmesi gibi , sanatında da kişilerin hayatına renk veriyor. Eskişehir de ikamet eden sanatçı ,hayat kadar gerçek, sanat eserlerini Çallı Hediyelik isminde yaşatıyor.

Kalıp malzemesi olarak silikonun kullanıldığı, kalıplarının döküm yöntemiyle imal edildiği bir üretim yöntemi olan Silikon Kalıplama yapıyor. Eskişehir merkezli “Çallı hediyelik” olarak üretim yeri kurup, daha sonra Eskişehir-Odunpazarı ve sazova parkında satış yerleri açmıştır. Tüm ürettiği ürünlerde Bursa başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli ve çevre şehirlerinde izlerine rastlamak mümkün. Türkiye’nin bir çok merkezlerinden özelikle Sivil Toplum Kuruluşları, Moda, sanat merkezleri ve İş Dünyasından da ilgi oldukça fazla.

Ahmet Çallı , eserlerinin imalat aşamasını anlatırken şu ifadelere yer verdi. Silikon kalıplar, düşük çekme değerleri (%0,1) ve yüksek detay yakalamaları sebebiyle genellikle heykeltıraşların modellediği eserlerin çoğaltılması amacıyla kullanıla gelmiştir. Özellikle ters açılı parçaların alçı ve polyester kalıplarla üretilemediği durumlarda esnek silikon malzemesi kolay bir çözüm olmuştur.
Silikon kalıplara çift kompozenle plastik malzemeler dökülerek parça üretimi yapılmaktadır. Polyester bu konuda geçmişte yaygın olarak kullanılmaktaydı. Ancak 80’li yılların sonlarına doğru malzeme teknolojisindeki gelişmelerle birlikte polyester malzemenin yerini teknik özellikleri daha üstün olan poliüretan döküm malzemeleri almaya başlamıştır. Böylece silikon kalıplama yöntemi diğer endüstriyel ürünlerin de üretiminde yer edinme imkânı bulmuştur.

Silikon kalıplama diğer döküm kalıpçılığı yöntemleri gibi öncelikle bir master model imalatı ile başlamaktadır. Master modeller el işçiliği, CNC tezgâhları veya hızlı prototipleşme yöntemleriyle üretilebilirler. Eğer kopyalama amacıyla kalıp alıncak ise örnek parça master model olarak kullanılabilir.

Onun Sanat anlayışında bilinç altında yarattığı sanat eserlerindeki ahengin izlerini Sanatının tam da içerisinde görebilmekteyiz.

Bütün bu eserlerinde ,insanlık için yararlı olması adına iyi ve kötüyü ayırması güzel ve anlaşılabilir olması sayesinde , belli bir sınıf için değil büyük kitleler için yarar sağladığının başarısını altında imzasını taşıyan eserlerinde görmek mümkün . İnsanoğlu dünyada belirmeye başladığı andan itibaren yaratıcılık onun yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Hani bir Örümceğin , Dokumacıya benzeyen bir iş yapıyor olabilmesi , Bal Arısının hücresini yaparken gösterdiği ustalıkla birçok mimarı utandıracak güçte olması . Başlangıçta en beceriksiz mimarı bile arıdan ayıran şeyin hücreyi balmumuna dökmeden önce kafasında kurmuş olmasını görebilmekteyiz. Ahmet Çallı ,eserlerindeki yaratıcılığında, yukarıda verilen örneklemelerdeki tanı ile ,insan türüne özgü bir çalışma biçimini benimsiyor.

İnsanların yaratıcılık özelliğinden gelen düşüncelerini, Sanatında nakış nakış işliyor. 3 Boyutlu olarak gerçekleştirdiği eserlerini, kesit olmaksızın istenilen boyutta polyester kalıplarında sergiliyor. Bu kapsamda Türkiye’ de ilk fanus içerisinde polyester eseri yapan olma özelliği ile ilk olma özelliğinin gururunu yaşıyor.

Eskişehir de eserlerini gerçekleştiren Sanat duayeninin, Lüle taşından yapılan oyma sanatını ,Polyester silikon kalıplama ya kadar indirgeyerek yapılandırması ,onun şaheserlerine bir yenilik katmasının da eseridir.

Tanıtım markalı ,antik dönem eserlerini 3 boyutlu olarak Slikon ile buluşturmasını takdire şayan olarak buluyoruz. Türkiye Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ e ait tüm tasarımlar başta olmak üzere ,
1-Hava Kuvvetleri Komutanlığı adına yapılan 3 boyutlu Kartal figürü
2-TCDD adına gerçekleştirilen Tren ve Vagon eseri
3-Eskişehir Emniyet Müdürülü’ğü’ ne yapılan Hatıra Tablosu
Örneklerini sıralayabiliriz.

Ahmet Çallı’ nın ,insanların hayatına dokunuyorum, dokundukça, paylaştıkça, karşımdakinin yüzünde gülücükler görünce çok mutlu oluyorum demesi ayrı bir yaşam kalitesi .
Ülkemize getirdiği yeni bir akımın öncüsü olarak ,gerek yurt içi gerekse yurt dışına yönelik kaliteli hizmet anlayışı, sektöründeki saygın ve kararlı duruşu ve zengin deneyimleri için kendilerine teşekkür ediyor, bundan sonraki iş hayatında başarı ve sanat dolu bir yaşam kalitesi diliyoruz.

ahmetcalli26@outlook.com

Ahmet ÇALLI | İletişim 0 554 133 08 13

Adres : Fevzi çakmak mahallesi fatihcan sokak no.22 Eskişehir

Levent Kandemir

Son Dakika Haber

Exit mobile version