Connect with us

Dünya

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB)’nin 33. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı

on

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile AB’ye önemli fayda sağlayacak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine, Türkiye olarak hazır olduklarını belirterek, “Sürecin en kısa sürede başlatılmasını arzu ederiz. Muhtemel bir güncelleme, kamu alımları ve hizmetler sektörünü de içereceğinden, bunun müteahhitlik sektörümüze de olumlu ve somut yansımaları olabileceğinin altını çizmek isterim.” dedi.

Bakan Pekcan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu‘nun da katıldığı Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) 33. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, TMB’nin firmaların bir çatı altında etkinlikle temsil edilmesi, sektörün ulusal ve uluslararası pazarlarda tanıtımı, sektörün rekabet gücünün artırılması ve meslek standartlarının geliştirilmesi gibi alanlarda takdiri hak eden çalışmalar yürüttüğüne dikkati çekti.

Türk müteahhitlik sektörünün dünyanın 128 farklı ülkesinde toplamda 420 milyar doları aşan 10 binin üzerinde proje üstlendiğini belirten Pekcan, bunun, bugüne kadar elde edilen başarının özeti, gelecekte yakalanacak nice başarıların da teminatı olduğunu vurguladı.

Pekcan, son yıllarda küresel ekonomide zorluklar yaşandığına, son olarak da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının iş ortamını olumsuz yönde etkilediğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Tüm bu olumsuzluklara rağmen Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2020 yılında çok büyük başarılar elde ettik. 2020’de müteahhitlerimizce 15 milyar dolar düzeyinde proje geliri elde edilmiş olmasını, sektörümüzün gücünü ve direncini gözler önüne sermesi bakımından oldukça önemli buluyoruz. Keza, 2021’in ilk iki ayında müteahhitlerimizin yurt dışında üstlendikleri yeni projelerin bedeli 2 milyar dolara ulaştı. Bu da oldukça iyi bir başlangıç. İnşallah 21 milyar dolar hedefimize ulaşacağız.”

Bu hafta içinde, mart ayı ve ilk çeyrek ihracat rakamlarını açıklayacaklarını aktaran Pekcan, “Ocak ve şubat aylarında açıkladığımız yüksek ihracat rakamlarından sonra mart ayı itibarıyla da oldukça olumlu ve memnuniyet verici verileri kamuoyu ile paylaşıyor olacağız. Elbette hızlı toparlanma sürecimiz dış pazarlara önemli ölçüde endekslidir. Müteahhitlik gibi sektörlerimiz için de bu geçerli.” diye konuştu.

“Eximbank, müteahhitlik firmalarımıza 2020’de 325 milyon dolar finansman sağladı”

Pekcan, sektörle ilgili geleceğe dönük vizyonla teknoloji ve katma değerin her zaman en ön planda olması gerektiğini ifade ederek, sektörün başarısının devamlılığı için kritik konulardan birisinin de proje finansman imkanları olduğunu vurguladı.

Son dönemde, Türk Eximbank aracılığıyla, müteahhitlere yönelik finansman ürünlerinin kalitesini ve çeşitliliğini geliştirme hedefiyle çalışmalarının olduğuna dikkati çeken Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eximbank tarafından 2020’de Yurt Dışı Teminat Mektubu programını uygulamaya aldık. Ayrıca, Kovid-19 önlemleri kapsamında 100 milyon doların üzerinde kredi için de bir vade uzatım imkanı getirildi. Alıcı kredileri haricinde, yurt içi kredi programlarında da Eximbank, müteahhitlik firmalarımıza 2020 yılında 325 milyon dolar, 2021 yılında ise bugüne kadar 56 milyon dolar civarında finansman sağladı. Önümüzdeki dönemlerde de sizlerden gelecek talep ve öneriler doğrultusunda, Eximbank olanaklarını daha da genişletmek üzere çalışmaya hazır olduğumuzu vurgulamak isterim. Bankanın imkanlarını artırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de görüşmelerimiz var.”

Pekcan, farklı ülke firmaları ile ortaklıklar ve üçüncü ülkelerde iş birliklerinin de önem verdikleri konular arasında yer aldığına dikkati çekerek, hali hazırda, birçok ülke ihracat destek kuruluşu ile reasürans anlaşmalarının imzalandığını, İsveç ihracat destek kuruluşu ile de imza sürecinde olduklarını bildirdi.

“Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müteahhitlik sektörüne de olumlu yansır”

Gerek finansman çalışmaları gerekse teknik çalışmalar ile gelişmiş ülkeler başta olmak üzere, farklı pazarlarda daha fazla proje üstlenerek pazar çeşitliliğinin artırılabileceğine işaret eden Pekcan, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde daha fazla proje ve Avrupalı firmalar ile daha fazla ortaklık sağlanabileceğini öngördüklerini söyledi.

Pekcan, özellikle salgın ve sonrasındaki süreçte, stratejik ortaklıklardan mümkün olduğunca faydalanmanın gereğinin daha da belirgin hale geldiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz günlerde yapılan AB Liderler Zirvesi’nde, ülkemizle pozitif bir gündem oluşturulması üzerinde durulmuştur. Söz konusu pozitif gündemin en önemli unsurlarından birisini de Gümrük Birliği’nin güncellenmesi teşkil etmektedir. Daha önce de dile getirdiğimiz üzere, Türkiye ile AB’ye önemli fayda sağlayacak Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine, Türkiye olarak biz hazırız. Sürecin en kısa sürede başlatılmasını arzu ederiz. Muhtemel bir güncelleme; kamu alımları ve hizmetler sektörünü de içereceğinden, bunun müteahhitlik sektörümüze de olumlu ve somut yansımaları olabileceğinin altını çizmek isterim. Umuyorum süreç, vakit kaybetmeden, mümkün olan en kısa sürede başlar ve bir an önce yenilenmiş bir Gümrük Birliği ile yolumuza devam ederiz.”

“Avrupa’daki binaların yeşil dönüşümünde Türk firmaları yer almalı”

Pekcan, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın, AB’de ekonominin ve sanayinin hemen hemen her alanını etkileyecek değişikliklerin hayata geçirilmesini öngördüğünü belirterek, şöyle devam etti:

“Yeşil Mutabakat, sektöre yeni düzenlemeler ile birlikte yeni zorunluluklar ve fırsatları da getirebilecektir. Nitekim, AB, Renovasyon Girişimi ile önümüzdeki dönemde Avrupa’daki binaların enerji performansının artırılması ve bu yolla emisyonların azaltılması için önemli yatırımların gerçekleştirilmesini öngörmektedir. Komisyon tarafından açıklanan hedef, 2030 yılına kadar AB’de 35 milyon binanın yenilenmesidir. Firmalarımızın Yeşil Mutabakat ile ilgili süreçleri takip edip bu faaliyetlerde etkinlikle yer alabilmelerini gelecek dönem için oldukça önemli görüyorum. Biz de Ticaret Bakanlığı olarak bu yönde, TMB ile eş güdüm halinde proaktif çalışmalarımızı sürdüreceğiz. “

Pekcan, Türk inşaat sanayi ve müteahhitlik sektörünün yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği övünç kaynağı projelerle gerek bölgesinde gerekse küresel müteahhitlik sektörü içinde her geçen gün daha da güçlü marka değerini daha da artıran biçimde yer alacağına inandıklarını dile getirerek, “Bugünkü Genel Kurulumuz çerçevesinde, görevi yeni Başkan ve yönetimine devredecek Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanımız Sayın Mithat Yenigün beyefendiye de özellikle teşekkür etmek isterim. Kendileri bugüne kadar her anlamda örnek bir duruş, örnek bir Başkanlık sergilediler. Müteahhitler Birliğimize ve sektörümüze büyük emek harcayıp katkılar sağladılar. Aynı şekilde mevcut yönetime gerçekleştirilen tüm çalışmalar için teşekkür ediyor, yeni yönetime de aynı şekilde başarı dileklerimi sunuyorum.” diye konuştu.

Dünya

Öz Taşıma İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Toruntay, ”30 Kasım Dünya Şoförler Günü” nedeniyle bir mesaj yayımladı.

on

Şoförlüğün, bir sanat, bir ihtiyaç, bir fedakârlık olduğunu ve özveri istediğini ifade eden Toruntay: “Dört teker üzerinde gecesini gündüzüne katıp ülke ekonomisinin kalkınmasında en büyük güç olan şoför kardeşlerimiz, ailesinin ve çocuklarının rızkı için pandemi sürecinde dahi gece gündüz demeden her türlü tehlikeyi göze alarak çalıştılar.” dedi.

Getirilen karantina ve sağlık taramaları uygulamaları gibi kısıtlamalar sebebiyle, uzun saatler hatta günler boyunca araçlarının içinden çıkmadan beklemek zorunda kalan şoförlerin çalışma hayatındaki zorluklarının altını çizen Toruntay şunları kaydetti :

“Emeklerine ve tecrübelerine ihtiyacımız olan şoförlerin bu mesleği sürdürebilmeleri ve şoförlüğün gençler arasında da tercih edilmesi için birçok paydaşın ortak hedef doğrultusunda hareket etmesi gerekmektedir. Çalışma şartları iyileştirilmeli, şoförlüğün düşük sosyal statü olduğu algısı değiştirilmeli, kurumlar tarafından şoförlük mesleğine özel eğitimler düzenlenmelidir. En önemlisi bizler, şoförlük mesleğinin sadece erkeklerin yapacağı bir iş olarak görülmesinden rahatsızız. Hayatımızın her alanında olduğu gibi kadınların, taşıma sektöründe de yer alması bizleri mutlu ediyor. Sayıları az olsa da örgütlü olduğumuz belediyelerde kadın otobüs şoförü emekçi kardeşlerimiz çalışıyor. Bizler Öz Taşıma İş Sendikası Ailesi olarak, kadınların da makinistliğe, tramvay sürücülüğüne, otobüs ya da taksi şoförlüğüne özendirilmesi gerektiğini savunuyor, bu sayede bu mesleklerin yeniden cazip hale geleceğine inanıyoruz.

Dünya her ne kadar dijitalleşme yolunda ilerlese de insan gücü ve insana duyulan ihtiyaç yadsınamaz bir gerçektir. Sürücüsüz araçlar, otonom kamyonlar neredeyse her platformda dile getirilse bile unutulmamalı ki dünya hala insanların avucunun içindedir. Bu yüzden insanların şekillendirdiği bir dünyada sürücüsüz araçlar tasarlanıyor olsa dahi insanın varlığını göz ardı etmemek gerekir.

Bu duygu ve düşüncelerle her türlü zor şartlar altında mesleğini ifa etmeye çalışan, hayatlarını yola adamış tüm emekçi kardeşlerimin bu özel gününü kutlar kazasız belasız bir yaşam sürmelerini temenni eder, araç ile helal kazanç peşinde koşan tüm şoför kardeşlerime işlerinde kolaylık dilerim.”

Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eski Galatasaray Kulübü Başkanı Mustafa Cengiz’in cenaze törenine katıldı

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galatasaray Kulübünün eski başkanlarından olan ve dün 71 yaşında vefat eden Mustafa Cengiz’in cenaze törenine katıldı.

İkindi vakti kılınan cenaze namazının ardından yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi “Mustafa Cengiz Beyefendinin cenaze namazını hep beraber icra ettik. Rabbim mekânını cennet eylesin. Her nefis ölümü tadacaktır. Hepimizin döneceği yer de malum, orası. Birkaç kelam ile ben müsaadenizle Mustafa Bey demeyeceğim, Mustafa Abi diyeceğim. Gerçekten bu camianın içerisinde, özellikle futbol camiası içerisinde yöneticilikte ‘Ben bir beyefendi tanıdım’ dersem, haksızlık yapmış olmam. Hakikaten bir beyefendiydi ve bir beyefendi olarak da görevini son ana kadar böyle icra etti. Rabbim inşallah gönül kırmayan, gönül kazanan, sürekli bu hâl üzere devam eden Mustafa Abimizi cennetiyle, cemaliyle de ödüllendirsin. Rabbim ailesine ve camiaya sabırlar lütfeylesin. Rabbim yar, yardımcısı olsun inşallah.”

Cenazede spor dünyasının yanı sıra siyaset ve iş dünyasından da çok sayıda isim Cengiz ailesini yalnız bırakmadı. Cengiz’in Galatasaray bayrağına sarılı tabutu, kılınan namazın ardından omuzlara alınarak cenaze aracına taşındı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

on

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov tarafından resmî törenle karşılandı.

Oğuzhan Köşkü’ndeki törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov’un tören alanındaki yerlerini almalarının ardından iki ülke millî marşları dinlendi.

Tören kıtasını denetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, daha sonra heyetlerini birbirine takdim etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhamedov, resmî karşılama töreninin ardından görüşmelere geçti. İki lider, görüşmelerin sonunda anlaşmaların imza törenine katıldı.

Törende; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Mehmet Muş ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yer aldı.

Reklamlar
Dünya20 saat önce

Dünya1 gün önce

Gündem1 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 15. Liderler Zirvesi’ne katıldı

Gündem2 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkmenistan ile ticaret hacmimizi 5 milyar dolara çıkartmakta kararlıyız”

Dünya2 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkmenistan’da

Dünya5 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Halkımızı yüksek faize ezdirmeyeceğiz, faizde düşüş devam edecek

Dünya5 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Depremin ilk anından itibaren afetzede vatandaşlarımızın yanında olduk

Dünya6 gün önce

Abu Dabi Veliaht Prensi bin Zayed Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Dünya6 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğretmenlerle bir araya geldi

Dünya1 hafta önce

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Expo 2020 Dubai”de Türkiye pavilyonunun açılışını yaptı

Dünya1 hafta önce

Anadolu’nun BATIK SUALTI HAZİNELERİ CERMODERN’deydi.

Dünya1 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ülkemizi büyütmek, güçlendirmek ve kalkındırmak için gece-gündüz mücadeleye devam ediyoruz”

88 PROJEYE 780 MİLYON AVRO DESTEK

Dünya2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Sanchez ile anlaşmaların ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Dünya2 hafta önce

Emine Erdoğan, İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez‘in eşi Maria Begona Gomez Fernandez ile bir araya geldi

İspanya Hükûmet Başkanı Pedro Sanchez Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Dünya2 hafta önce

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Hizmet Çıtamızı Her Geçen Gün Daha Yukarılara Taşıyacağız”

Dünya2 hafta önce

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, “Kadın Odaklı Spor Anlayışı Bizleri Mutlu Eden Boyutlara Ulaştı”

Dünya2 hafta önce

Dördüncü Uluslararası Türk- Rus Dünyası Akademik Araştırmalar Kongresi Ankara’da düzenlendi.

Dünya2 hafta önce

“19 yılda elde ettiğimiz her başarının gerisinde çok ciddi bir emek, gayret, sabır, strateji ve alın teri vardır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de gençlerle bir araya geldi

Dünya2 hafta önce

Dev yatırımlar | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale’de toplu açılış töreninde konuştu

Dünya2 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü son tabliye yerleştirme törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov ile bir araya geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Mirziyoyev ile görüştü

Dünya3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi’nin adını Türk Devletleri Teşkilatı olarak değiştiriyoruz”

Türk Konseyi Devlet Başkanları 8. Zirvesi başladı

Dünya3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Berdimuhammedov ile bir araya geldi

Tekne Firmaları Türkiye3 hafta önce

Yatlar Burada | Muğla Bodrum

Dünya3 hafta önce

Türk dünyası liderleri İstanbul’da! Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Konseyi binasının açılışını yaptı

Dünya3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile ortak basın toplantısında konuştu

Macaristan Başbakanı Orban Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde

Dünya3 hafta önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 yıldır Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz

İyi ki varsın Emel USLU ATİK ;

Metin Aslım : İş ve Cemiyet Hayatının Sevilen Siması

İyi ki varsın Demet PEKER;

İyi ki varsın Nalan ÖZKAN

Türkiye’nin Genç Patronları ; Ebru ÖZDEMİR

Dünya8 ay önce

İyi ki varsın Buse ALUÇ

Dünya2 sene önce

“TÜRKİYE İLE JAPONYA ARASINDAKİ DOSTLUK VE YAKIN İŞ BİRLİĞİ TAKDİRLE KARŞILANIYOR”

Dünya1 sene önce

ASTOP, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş’e “Üstün Hizmet ve Başarı Beratı” verdi.

İyi ki varsın Açelya ELMAS

Dünya7 ay önce

İyi ki varsın Meliha KARAMAN

İyi ki varsın Sibel GÖZÜYUKARI

Gündem2 sene önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Grup Toplantısı’nda konuştu

İyi ki varsın Ayşegül ABACI

Dünya2 sene önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“Ticarette korumacılığın artması, serbest ticaretin sekteye uğraması endişe vericidir”

Dünya2 sene önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan,“G-20 platformu, küresel meselelerin çözümünde daha etkin ve güçlü bir mecra olmalı”

Dünya10 ay önce

İyi ki varsın Burcu KARADAĞ

Emel Uslu ATİK’le ZİRVE YOLUNDA

Dünya8 ay önce

İyi ki varsın Filiz AKKAŞ

İyi ki varsın Filiz YILDIRIM

Dünya2 sene önce

“TÜRKİYE İLE JAPONYA ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİN DEĞERİ DAHA DA YÜKSELMİŞTİR”

İyi ki varsın Beril ÇAVUŞOĞLU

Dünya2 sene önce

“TÜRKİYE VE JAPONYA’NIN DOSTLUĞU; KÖKLÜ, DERİN VE SAMİMİ”

İyi ki varsın Gül ALCANSOY;

Dünya11 ay önce

Dev yatırımlar | Cumhurbaşkanı Erdoğan, ETİ Maden Lityum Üretim Tesisi Açılış Töreni’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat Selçuklu Mezarlığı’nı ziyaret etti

Tekne Firmaları Türkiye9 ay önce